Vrijwilligers gezocht voor oplossen ‘verhitte’ burenruzies
Door Aline Vos – buurtwerker
Wat was het de afgelopen weken warm! Ramen en deuren staan open en de geluiden van de straat en van de buren 'waaien' naar binnen. Als de temperatuur stijgt, dan daalt de verdraagzaamheid. Zo werd mij dat op één van de heetste dagen in de afgelopen maand weer duidelijk.
Ik woon in een rustige straat met fijne buren. We begroeten elkaar en maken een praatje. Een oudere buurman is graag op straat om afval op te ruimen en ondertussen praatjes aan te knopen. Het zijn eenzijdige gesprekken waarin hij alles uitstort waar hij mee bezig is. En dat is met name zijn gezondheid. Met gemiddelde temperaturen blijven buren rustig staan, stellen een vraag en ‘hummen’ af en toe. Om daarna rustig aan te geven dat het tijd wordt om te koken, boodschappen te halen of de kinderen naar bed te brengen.
Op een hete zomerdag in augustus verliep het anders. Ik was op mijn slaapkamer om me op te frissen voor een etentje in de stad. Buiten hoorde ik mijn buurman een gesprek aanknopen met een buurvrouw. Met harde stem en op duidelijke toon gaf ze te kennen dat ze naar huis wilde: “Nee, buurman. Ik wil nú direct naar huis”. De buurman vertelde nog blij dat hij met zijn vrouw een lekker biefstukje ging eten, maar de buurvrouw had geen geduld om naar het verhaal te luisteren. “Nee, ik hoef het niet te horen. Ik voel me niet lekker door de warmte. En ik ga nu naar huis!”.
Buurtbemiddeling
Je kent ze zelf vast ook, dit soort situaties. De warmte zorgt sneller voor irritaties. Niet gek dat het aantal meldingen van overlast in de zomerperiode hoger ligt dan in de andere maanden. Burenruzies worden in veel gemeenten opgelost door middel van buurtbemiddeling: een effectieve methode met een slagingspercentage van maar liefst bijna 70%! Vanaf november 2018 start Sociaal Werk De Kop met buurtbemiddeling voor het oplossen van burenruzies in de gemeente Steenwijkerland. We zetten in op gesprek en begrip, waarbij je als buren wordt begeleidt om samen tot oplossingen te komen.
Op zoek naar jou!
Voor dit mooie project zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die zich prettig voelen in de rol van bemiddelaar. Vrijwillige bemiddelaars worden door ons getraind en ontvangen supervisie en begeleiding in hun werk van de coördinator Buurtbemiddeling. Het is flexibel vrijwilligerswerk wat je zelf kan inplannen.
Ben je iemand die een verhitte discussie zo kan begeleiden dat beide personen zich gehoord voelen? Neem dan voor 15 september contact met ons op via info@sociaalwerkdekop.nl.